Lækker aftensmad

Der bliver som regel kræset lidt ekstra om detaljerne, når man har sat sig for at lave lækker aftensmad, og måltiderne byder på anderledes smagssammensætninger. Tit er det netop smagsnuancerne, der gør den helt store forskel for madoplevelsen.

Der findes heldigvis masser af indbydende ideer til at pifte aftensmaden op og gøre den til et særligt og lækkert måltid. Ofte handler det om at eksperimentere lidt med ingredienser, så en ret får et nyt udtryk og måske anderledes, ny smag.

Lækker aftensmad behøver ikke være et tidskrævende projekt. De lækreste retter kan sagtens laves på simple måder uden at skulle stå i køkkenet en hel eftermiddag. Det kan både være hele måltidet, der skiller sig ud. Eller det kan være dele af anretningen, som har fået nyt og inspirerende liv.

Nedenfor findes der lækre, enkeltstående retter med både fisk og kød samt tilbehør med kartofler. Disse kan sammensættes efter lyst og behov for at lave lækker aftensmad.

Lækker aftensmad med fisk

Røget laksemousse

125 g varmrøget laks
1 spsk. mayonnaise
½ dl. creme fraiche
1 dl. fint klippet purløg
1 spsk. fintrevet citronsaft (samt lidt revet citronskal fra en økologisk citron)
Salt og peber

Det kan lyde som en omfattende ret at tilberede. Det er det ikke! Den varmrøgede laks røres ved hjælp af en gaffel sammen med mayonnaisen og creme fraichen, til den får en cremet konsistens. Purløg tilsættes og moussen smages til med citronsaft, citronskal samt salt og peber.

Laks med sesam og krydderurter

4 laksefileter
4 spsk. sesamfrø
Salt og peber
Citron i skiver (samt revet citronskal)
1 tsk. smør
1 tsk. olie
Evt. frisk dild eller koriander

Laksefileter stegt på pande er i sig selv en lækker aftensmad. Men anretningen kan gøres sprød og give den bløde laks smagsforstærkende effekt ved brug af sesam. Krydderurternes milde nuancer gør sig særdeles godt i kombination med netop pandestegt laks.

Laksefileterne vendes i blandingen af citronskal, sesamfrø samt salt og peber. Herefter steges de på pande (start med skindsiden nedad, når de først placeres på panden) i hhv. olie og smør i ca. 15 minutter. Og 3-5 minutter afslutningsvist på den anden side. De saftige laksefileter med sprød skorpe serveres med dryssede koriander over sig.

Lækker aftensmad med kød

Saftig ovnbagt roastbeef med rosmarin

1 roastbeef
Smør til stegning
Rosmarin-krydder blanding:
2 spsk. salt
3 kviste frisk rosmarin
½ fed hvidløg

Roastbeef kommer nogle gange til at blive et halvtørt resultat til aftensmaden – det afhænger af præcis og stabil stegetid i ovnen. Men kødet kan blive højdepunktet af en lækker aftensmad, når den tilberedes optimalt. Og det er ikke svært.

Roastbeefen skal tempereres ved stuetemperatur i ca. 1 time, efter den er taget ud af køleskabet. Den steges først på pande med smør, indtil den er gyldenbrun på alle sider. Nu laves krydderblandingen og ’smøres’ på den øverste del af den pandestegte roastbeef.

Før den sættes i ovnen placeres et stegetermometer i den tykkeste side af roastbeefen. Roastbeefen skal stå på en rist og sættes i en forvarmet ovn på 150 grader. Her skal den stå i mellem 45-60 minutter, indtil stegetermometeret når 55 grader.

Fyldt mørbrad

600-700 g svinemørbrad
40 g. hasselnødder
1 fed presset hvidløg
1 spsk. smør
50 g frisk grønkål
150 flødeost
2 spsk. tørrede tranebær
2 pakker parmaskinke
Salt og peber

Mørbrad er en mild kødspise, som fungerer godt sammen med urter og andre smagsforstærkende elementer. Der er mange muligheder af ingredienser for at lave fyld til mørbraden og pifte op for lækker og nem aftensmad.

Hasselnødderne svitses på en pande i ca. 10 minutter og hakkes herefter. Grønkål og hvidløg sauteres på en pande ved middelvarme (tilsmages med salt og peber). Grønkålsblandingen røres herefter sammen med hasselnødderne samt flødeost og tranebær.

Der skæres en lomme i mørbraden til fyldet. Hele mørbraden krydres med salt og peber og til sidst rulles den ind i skinken. Nu er den klar til at blive bagt i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 30-40 minutter (afhængig af tykkelsen).

Kyllingefrikadeller med urter

400 g hakket kyllingekød
1 æg
50 g parmesanost
1,5 tsk. salt
2 fed hvidløg
1 håndfuld blandede urter (persille, dild eller purløg)
Smør til stegning

Kyllingefrikadeller med urter er en lækker aftensmad for alle og kan nydes året rundt. Og det er nemt at tilberede.

Rør det hakkede kyllingekød sammen med æg og salt, friskrevet parmesan ost samt salt og peber. Hertil tilsættes der hvidløg og de finthakkede krydderurter. Lad farsen stå i køleskabet i minimum 30 minutter for at skabe den rette konsistens for frikadellefarsen.

Kyllingefrikadellerne skal steges på pande ved middeltemperatur, indtil de er gyldne på hver side. Kyllingefrikadellerne kan tilmed sagtens nydes kolde som en lækker snack.

Kartoffeltilbehør til lækker aftensmad

Sprøde kartoffelblinis

350 g kartofler (der er kogte og afkølede)
3 spsk. mel
4 spsk. creme fraiche (gerne 38 %)
1 knivspids bagepulver
2 æg (æggeblomme adskilt fra æggehvide)
Salt og peber
Smør til stegning

Kartoffelblinis er en super lækker måde at tilberede kartofter på, og som giver et sprødt resultat. Mel og bagepulver røres sammen i en skål. De kolde kartofler moses for sig og hertil tilsættes mel/bagepulver-blandingen, creme fraiche, æggeblommer, samt og peber.

I en skål piskes æggehviderne stive, og stille og roligt tilføres de kartoffelblandingen. Herefter er massen klar til at blive stegt til kartoffelblinis på en pande ved middel varme. Kartoffelblinis steges som små ’klatter, indtil de er gyldenbrune på hver side.

Kartofler med krydderurter

1 kg kartofler
½ dl. olivenolie
½ tsk. tørret timian
2 spsk. friskrevet parmesanost
Salt og peber

Denne sammensætning af naturens råvarer er en smagfuld måde at pifte kartofter op på. Og det kræver ikke andet end krydderurter og ost. Det er nemt tilbehør, som passer sig selv i ovnen og bliver til små smagsbomber.

Kartoflerne skrælles og skæres i mundlette stykker. Herefter blandes de i olien sammen med salt, peber og timian. De bages i en forvarmet ovn ved 180 grader i ca. 30-40 minutter.

For at variere kartoflernes gyldne side under stegning, kan de med fordel blive vendt et par gange undervejs.

Ca. 5 minutter før kartoflerne er færdige, drysses de med parmesanost. En lille mængde ost kan også blive drysset over, til når kartofler serveres.