Forslag til aftensmad

Med en nogle gange travl hverdag og hektisk weekend, kan det være svært at finde fantasiens magi sidst på dagen, når aftensmaden skal laves.

Her findes nogle forslag til aftensmad, som er rig på næringsindhold, baseret på simple råvarer og som er nemme at lave. Om man foretrækker måltider med eller uden kød, findes der lækre bud på begge udgaver.

Retterne er baseret på 4 personer.

Forslag til aftensmad med kød

Krydret gryderet med chili

700 g. hakket oksekød
2 dåser hakkede tomater med hvidløg
2 dåser spiseklare bønner (kan også være chilibønner)
1 glas syltede jalapenos
2 spsk. tørret chili

Denne gryderet er nem at lave og byder på masser af smag!

Væden fra jalapenos hældes fra og de hakkes fint. Imens brunes og steges kødet i en stor gryde med smør. Når alt kødet har taget farve tilsættes alle ingredienser, og det er nu tid til for gryderetten at stå og simre.

Nachos med kødfyld

500 g oksekød
1 stort løg
2 spsk. olie
1 dåse flåede tomater
1 dåse baked beans i tomat sovs
1 dåse majs
2 spsk. hakkede, syltede jalapenos

Salt og peber
tortillachips
revet cheddar
creme fraiche

Nachos er i forvejen en favorit hos mange, så hvorfor ikke lave den i som et forslag til aftensmad?

Allerførst skal løgene svitses i en gryde med olie eller smør. Når de er gyldne tilsættes kødet og steger med, til det skifter farve. Herefter hældes der de flåede tomater i, baked beans, jalapenos samt majs og røres godt rundt.

Det må gerne småkoge og simre i ca. 10 minutter og løbende smages til med salt og peber.

Når kødsovsen er færdig, hældes den ud i et ildfast fast. Herpå lægges der et jævnt lag af tortillachips og afslutningsvist et lag af osten.
Nu skal anretningen bages færdig i ovn, indtil al osten er smeltet (ca. 2-5 minutter).

Ovnbagt laks

4 lakse fileter
250 g. champignon
3 løg
4 tsk. soya
40 g. smør
salt og peber til krydring

Et velsmagende forslag til aftensmad, når det skal være tilberedt på simple ingredienser.

Først skal løgene pilles skæres i mindre stykker, og champignonerne skal hakkes.
På en bradepande lægges 4 stykker sølvpapir, hvor der på hver placeres en lakse filet, som også krydres med salt og peber.
Ovenpå hver laksefilet hældes der nu en jævn mængde af løg/champignon blandingen. Til sidst dryppes med lidt soya og en klat smør.

Hver laksefilet skal pakkes helt ind i sølvpapiret og bages i forvarmet ovn på 250 grader i ca. 25 minutter.
Det overskydende saft fra indpakningen kan give smag i anretningen og kan med fordel hældes over laksestykker, når de serveres.

Forslag til aftensmad uden kød

Cremet tomatsuppe

2 fed hvidløg
1 løg
2 spsk. olivenolie
1 tsk. timian
1 tsk. oregano
2 tsk. paprika
2 dåser flåede tomater
2 grønsags bouillon terninger
4 laurbærblade
1 dl. fløde
100 g røde linser

Suppe lavet på tomater er en klassiker i det danske køkken og et forslag til aftensmad, som kan nydes hele året.

Løg og hvidløg hakkes i små stykker og svitses i en gryde med olie. Hertil tilføjes alle krydderierne i uvilkårlig rækkefølge.  De flåede dåsetomater blendes først for sig i en skål og hældes derefter over i gryden.

Linser, laurbærblade, bouillon terningerne samt flødes tilsættes. Suppen skal nu koge i minimum 30 minutter men bliver kun bedre af at stå og småsimre i længere tid. Når den er klar til at blive serveret, kan der drysses med ost og persille.

Tortilla med æg og ost

350 g kartofler
1 løg
1 squash
200 g majs
2 æg
120 g. feta
Olivenolie
paprika
salt og peber til krydring

Tortilla er et velsmagende forslag til aftensmad, som hurtigt kan blive en favorit i hjemmet.

Alle grønsager skrælles og skæres i mundlette bider.
Kartoflerne (som gerne må skæres i små tern) bringes i kog i en gryde med letsaltet vand i 5 minutter. På en pande svitses løgene i olie. Når de er blevet gyldenbrune tilsættes de kogte kartoffeltern.

Æggene klækkes ud i en skål og røres godt ud til en samlet æggemasse. Denne masse tilsættes salt og peber og hældes i panden med kartoflerne og grønsagerne.

Fetaosten bruges til sidst som ’drys’ i retten og dette skal koges med i endnu 10 minutter.
Panden med retten kan med fordel efter-’grilles’ i ovn, hvis der findes en grillfunktion. Dette vil skabe en lækker, sprød overflade.

Herefter er æggetortillaen klar til at blive serveret.

Risotto

400 g risotto ris
300 g blandede svampe
1 løg
1 fed hvidløg
1 l. grønsagsbouillon
friskhakket persille
revet parmesan ost
olivenolie
salt og peber

Risotto er et godt forslag til aftensmad, når det skal være nemt og lækkert.

Svampene skylles først og steges derefter på pande sammen med de finthakkede hvidløg.
I en særskilt gryde svitses det almindelige, snittede løg i olien, og risene tilsættes.
Stille og roligt blandes bouillonen i gryden, indtil risene har ’opslugt’ væden.

De pandestegte svampe tilsættes risene, og der drysses med ost før servering.

Tilbehør

Det at supplere med grønsager til aftensmaden behøver ikke være nogen krævende proces. Et friskt og grønt forslag til aftensmaden kan bestå af simple anretninger.

Snack-grønt

Skårne gulerods stave og agurkestave eller en skål med små, modne cherrytomater kan være en både nem og næringsrig måde at servere grønsager på.

Er der børn i hjemmet er dette en god måde at inddrage dem på i madlavningen.

Kartoffelfad med ost

500 g kogte kartofler
1 bundt forårsløg
2,5 dl. creme fraiche
75 g. revet ost
1 spsk. paprika
Salt og peber

De kogtes kartofler skal skæres i små, mundrette bidder.

I en stor skål røres creme fraiche sammen med ca. halvdelen af osten, paprika, salt og peber.
Når dette er blandet, vendes de udskårne kartofler samt hakket forårsløg heri.Denne kartoffelblanding hældes nu over i et ildfast fad, der er smurt med smør. Ovenpå drysses der med den resterende mænge af revet ost.

Kartoffelfadet skal bages i ovnen i mellem 25-30 minutter ved 200 grader og tages ud, når osten på toppen er smeltet og er gyldenbrun.