Aftensmad inspiration

Inspiration til aftensmaden kan nogle gange være nødvendigt for at ’peppe’ måltiderne lidt op. Den bedste inspiration kommer i form af nysgerrighed og fra, at det ikke er tidskrævende at lade sig inspirere af nye og anderledes retter. Det skal kunne tilpasses i en ellers normal hverdag at prøve kræfter med nye måder at gribe tilberedningen an på.

Aftensmads inspiration skal både være for kokken og for dem, maden serveres for. Herunder finder du god nem aftensmad inspiration til både hovedretter og tilbehør hertil.

Aftensmads inspiration til hovedretter

Aubergine-pizza

2 hele aubergine
4 spsk. tomatpuré
4 tsk. tørret basilikum
4 fed hvidløg
250 g ost (gerne mozzarella)
16 skiver skåret skinke

Denne ret af en pizza er en appetitvækker, som tilmed er rig på næring fra de rene råvarer.

Auberginen skal skæres i 1cm tykke skiver og placeres på en bageplade ved siden af hinanden. Herpå drysses de med salt og peber og bages i ovnen ved 200 grader i 5 minutter.

Når de er taget ud, smøres de med tomatpuré og små stykker af hvidløg. Herefter placeres en skive ost og en skive skinke på hver af aubergine-pizzabundene. De skal bages/varmes i ovnen i ca. 10 minutter, indtil osten er smeltet.

Pita med mørbrad

450 g mørbrad (lam kan også anvendes)
2 spsk. olie blandet med 1 spsk. karrypasta
2 peberfrugter
1 hakket rødløg
4 styk pitabrød
Blandet salat

Der er andre måder at bruge mørbrad på end som steg.  Kødet skal skæres i små mundlette strimler eller skiver. Olien blandes med karrypastaen i en skål for sig og heri vendes kødstrimlerne.

Kødet lynsteges i en wok eller på en pande i ca. 3 minutter. Derefter tilsættes der de hakkede peberfrugter og rødløg, som skal stege videre med kødet.

Pita brødene lunes i ovnen, mens kødblandingen smages til med salt og peber. Der er mulighed for at eksperimentere med krydderier efter eget valg for at give kødet mere smag.

”Grønne nudler

3 gulerødder
1 lille blomkålshoved
5 forårsløg
1 spsk. olie
300 g skinkekød i strimler
1 tsk. Sambal Oelek
1 dl. vand
2 spsk. soya sauce

Denne aftensmads inspiration er en oplagt måde at få flere grønsager på bordet. Og det er en super nem og sund aftensmad at tilberede.

Gulerødder skrælles og skæres i små, smalle stænger. Blomkålen skylles og udskæres i små dele, på samme måde som forårsløgene snittes i små stykker.

Skinkekødet tilberedes og brunes i en wok, der er opvarmet i olie. Hertil tilsættes der Sambal Oelek og derefter grønsagerne. Herefter blandes der vand og soya sauce i kød/grønsagsblandingen og røres godt rundt.

Læg låg på wokken og lad fyldet stege og simrer i endnu 10 minutter til grønsagerne er sprøde. Nudlerne tilberedes som anvist for sig. Når fyldet med kød og grønsager har stegt færdigt, hældes det ovenpå de bløde nudler.

Kyllinge muffins

400 g hakket kyllingekød
½ tsk. salt
1 tsk. cheyennepeber
2 tsk. sennep
30 g soltørrede tomater
2 fed hvidløg
1 dl. havregryn
½ løg
2 æg
½ tørret rosmarin

Disse muffins er nem aftensmad og en lækker på at variere tilberedningen af hakket kyllingekød på. Aftensmads inspiration i forhold til kylling er næsten en kategori for sig – der er masser af inspirerende muligheder!

Ingredienser røres sammen i en stor skål (rækkefølgen er underordnet). Massen kan sagtens tåle at blive lavet om morgenen og stå i køleskabet, indtil den skal tilberedes om aftenen.

På en bageplades stilles en række muffins forme (ca. 10 styk), som alle er smurt med smør. Kødmassen fordeles ligeligt i formene, som skal bages i forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 30 minutter (afhængig af størrelsen på muffins formene).

Appelsinsaftig kylling

8 kyllingelår
1 tsk. groft salt
25 g smør
1 appelsin skåret i ½ cm tykke skiver.

Der skal ikke meget til for at gøre et ellers lidt smagsneutral stykke kyllingekød til at blive en lækker smagsoplevelse – og det kan gøres ultrasimpelt!

Kyllingelårene fordeles på en bageplade med hver en appelskive over sig. Der kan laves en marinade på ¾ dl honning, ½ spsk. appelsinskal (økologisk), 1 ½ appelsinsaft, 3 fed hakkede hvidløg og eventuel forskellige krydderier (gurkemeje, spidskommen eller koriander).

Denne marinade fordeles udover kyllingelårene med appelsinskiver.

Lad kyllingelårene stå og trække saften fra marinaden i ca. 1 time, hvorefter de er klar til at blive bagt i ovn ved 175 grader, til de er gyldne.

Aftensmads inspiration til tilbehør

Tilbehør kan nogle gange være det bedste ved et måltid som aftensmad. Tilbehøret kan forstærke og komplimentere hovedretten, så måltidet virker endnu mere smagfuld og indbydende.

Frisklavet avokadocreme

1 moden avokado
2 fed hvidløg
2 spsk. skyr (eller anden syrnet mælkeprodukt – f.eks. græsk yoghurt)
Citron saft
1 spsk. sur/sød sauce (eller salsa)
Salt og peber til tilsmagning

Et sikker hit som aftensmads inspiration! Avokadocreme (også kendt som guacamole), er blevet en populær spise som dip eller som tilbehør til måltider.

Sammen med både fisk og kylling er avokadocreme et lækkert tilbehør.
Avokado er spækket med vitaminer og mineraler, så der er god grund til at lade sig forføre af denne aftensmads inspiration.

Alle ingredienserne blades simpelthen bare sammen og moses efter med en stavblender. Nemmere bliver det ikke.

Coleslaw

400 g hvidkål
4 store gulerødder
½ liter græsk yoghurt
2 tsk. salt
4 tsk. sukker
3 tsk. stærk sennep
peber til tilsmagning

Salaten med gulerødder og hvidkål er en populær og velkendt aftensmads inspiration. Og det er nemt at lave selv.
Hvidkål snittes, og gulerødderne skrælles og snittes. I en særskilt skål blandes den græske yoghurt med de øvrige ingredienser. De snittede stykker af hvidkål og gulerødder vendes i yoghurtblandingen.

Hjemmelavet agurkesalat

2 agurker (gerne økologiske)
3 dl. eddike
3 dl. sukker
salt og peber

Agurkesalat er aftensmads inspiration i forhold til særligt kødretter. Det er en frisk, nem og lækker udgave af tilbehør.

Agurkerne skæres i halvtynde skiver. Eddike, sukker, salt og peber blandes godt sammen, indtil sukkeret er opløst. Denne væde hældes over skålen med agurkeskiver, hvorefter tilbehøret skal stå og trække i minimum 30 minutter, før det kan serveres.