Aftensmad ideer

Det kan indimellem være tiltrængt at få inspiration til en ny og anderledes måde at lave aftensmad på. For tit og ofte kan netop dagens sidste, egentlige måltid blive en lidt vanepræget affære. Ens fantasi og evne til at udtænke ideer til nem aftensmad er måske ikke på sit højeste efter en travl dag.

Men heldigvis skal der ikke meget til at ’peppe’ ellers velkendte retter op og gøre dem til en smagfuld madoplevelse.

Der tages udgangspunkt i klassiske råvarer, som findes og anvendes i de danske køkkener.

Gode og nemme aftensmads ideer

Æg
Æg er en rig proteinkilde, der giver en god, mættende effekt på kroppen. Æg som hovedbestanddel i aftensmad kan have flere muligheder og aftensmads ideer i forhold til tilberedning er lige så rig.

Hermed ideer til aftensmad med æg.

Omelet med soya grønsager
Omelet er let at lave og kan tilberedes med diverse krydderurter og grønsagsrester (forårsløg, peber, champignon og lignende). Det handler blot om at piske æg sammen med fløde samt salt og peber og enten stege massen på pande eller i ovn i et ildfast fad. Ved at stege grønsagerne i soya sauce fås et let krydret tilbehør til omeletten

Æggekage med bid i

Æggekages laves oftest med tilsætning af mel og mælk til æggemassen. Æggekage er mere bastant og fast i konsistens sammenlignet med omelet.

Retten er nem at lave og kan serveres med purløg og ristet rugbrød. Æggekagens cremede konsistens smager lækkert sammen med sprødt bacon.

Rugbrøds sandwich med spejlæg

Lad spejlæg være ’toppingen’ ovenpå en rugbrødssandwich lavet på ristede rugbrøds skiver med friske salatblade, soltørrede tomater, roastbeef og evt. løg og kapers.

Ikke blot ser anretningen og serveringen lækker ud. Det er tilmed et mættende og nemt måltid som aftensmads ide.

Grønne madpandekager
Det er nemt at gøre de ellers lidt smagsneutrale madpandekager til noget lækkert i sig selv. Når der tilsættes spinat, bliver pandekagen indbydende grøn og har en super mild smag.

Der behøves blot en lille bakke frisk spinat at blive tilført pandekagedejen.

Kylling

Aftensmads ideer er et kapitel for sig i forhold til kylling som hovedbestanddel af måltidet.  Anvendelses- og tilberedningsmåderne er nærmest uendelige!

Kyllingebryst med fyld
Et ellers mildt smagende kyllingebryst kan nemt gøres til en favorit ved at fylde det ud med smagsrige ingredienser. Der skæres en ’lomme’ i siden af kyllingebrystet, og dette fyldes med lidt pikant flødeost. Derudover tilføres der eventuelt lidt krydderurter (f.eks. persille, timian eller dild) og gerne tomater.

Kyllingelår med appelsin

Kyllingelår en god og nem aftensmads ide til aftensmaden, og fjerkræet kan gøre saftigt og indbydende ved at bruge appelsin.

Kyllingelårene varmes på pande, til de er gyldne. Herefter lægges de i en stegeso og overhældes med kærnemælk, appelsin i skiver, kanel og kardemomme samt groft hakket hvidløg.

Retten placeres i en forvarmet ovn ved 175 grader med låg igennem 45 minutter. Herefter fjernes låget og retten simrer videre i ovnen i endnu 15-20 minutter.

Kyllingegryde med honning
Blandt aftensmads ideer er denne et hit hos både børn og voksne!
Honning, sennep, citronskal, citronsaft samt 2 kviste rosmarin er, hvad der kræves. Disse ingredienser blandes sammen til en marinade, som kyllingestykkerne vendes i. Stykkerne skal trækkes i minimum 30 minutter.

De saftige kyllingestykker anrettes på et fad, der er smurt med smør. Herefter bages kyllingestykker i en forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 30 minutter.

Fra kyllingestykker til kyllinge nuggets

Æggehvider, rasp, paprika, salt og peber er alt, hvad der behøves til denne lækre anretning med kylling.

De mundrette kyllingestykker vendes i æggehvidemassen og drysses med blandingen af rasp, paprika, salt og peber. Stykkerne skal derefter stå tildækkede i køleskab i gerne et par timer.

Når det er tid at tilberede kyllingestykkerne, varmes en pande op til middelvarme med smør. Stykkerne som kyllingenuggets steges, til de er sprøde og gyldne på alle sider.

Hakket kød
Hakket kød kan formes til bøffer, indgå i frikadellefars eller laves til kødsovs. Men selv velkendte retter baseret på brug af hakket kød kan få sig et lækkert tvist.

Hermed nogle lækre aftensmads ideer, hvori hakket kød indgår.

Græske frikadeller

Der findes almindelige frikadeller – og så findes der græske frikadeller!

Ved at tilsætte fetaost i tern (40+) til farsen fås en lækker udgave af frikadellen, som har en let og mild smag af feta.

Sprød lasagne med bacon

Lav lasagnen som normalt med jævn fordeling af hhv. bechamelsauce, lag af kødsovs og lasagneplader.

Men hovedretten kan gøre endnu mere velsmagende ved at lægge et lag af bacon som sidste lag, inden retten bages i ovnen. Ovenpå baconskiverne drysses der med et tyndt lag af rasp.

Herved opnås en smagfuld lasagne med sprød skorpe.

Vegetarisk og kødfrie idéer til aftensmad

Der er masser af aftensmads ideer at hente fra det vegetariske køkken. Her er der gerne kræset ekstra om smagene og inspirationen er lige til at tage ind til aftensmaden.

Salat
Salater er nærige aftensmads ideer for grønne fingre. Der er garanti for friske råvarer og oplevelser for smagsløgene.

Herunder finder du nogle spændende aftensmads ideer, hvor salat både kan indgå som  hovedingrediens eller side-dish.

Blomkålssalat
½ blomkålshoved hakkes fint – eventuelt ved brug af en foodprocessor. Hertil blandes der 2 dl. kogte kikærter, som med fordel kan have været pandestegte før tilsætning.
1 rød peber og 2 tomater tilføres blandingen af blomkål og kikærter.

Dressingen består af saften fra ½ citron, olivenolie samt salt og peber.

Salaten egner sig fint til også at indeholde fetaost i tern, som kan tilføjes hvis ønsket.

Pasta med parmesan og urter
Pasta koges som anvist. Der skal gemmes ca. 1 dl. pastavand til at mixe urteblandingen til pastaen med.

Urteblandingen laves af ½ bundt frisk purløg, frisk mynte, fintreven skal af 1 økologisk citron, 1 fed hvidløg, som røres sammen med salt og peber.
Denne urteblanding hældes sammen med pastaen, hvortil den overskydende mængde pastavand tilføres sammen med parmesanosten.

Til sidst røres det hele sammen med olivenolie.

Ristet rugbrød med mozzarella og stegte vindruer
Vindruerne lægges på en bageplade og dryppes med olivenolie og peber. Kviste af frisk rosmarin hakkes groft og drysses over vindruerne med olien. Vindruerne bages i ovn ved 200 grader i ca. 15 min., indtil vindruerne er bløde.

Ovenpå de ristede skiver af rugbrød anrettes der gode skiver af mozzarella. Herpå ’pyntes’ der med de bløde vindruer med rosmarin.

Hermed nogle gode og nemme ideer til aftensmad, som vi håber du kan bruge til den travle hverdag, hvor der kan være brug for inspiration.

God fornøjelse!